Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Erdek'te Dağ Bisikleti sporu

Erdek

İlçede Dağ Bisikleti sporunu amatör olarak yapan Ahmet Diler (33) kendi İmkanı ve yaptığı tanıtımlarla Kapıdağ Yarımadası'nın, Dağ Bisikleti sporunun yapılabileceği en uygun bir alan olduğunu söylüyor.

İlçede Dağ Bisikleti sporunu amatör olarak yapan Ahmet Diler (33) kendi İmkanı ve yaptığı tanıtımlarla Kapıdağ Yarımadası’nın, Dağ Bisikleti sporunun yapılabileceği en uygun bir alan olduğunu söylüyor.
Dağ Bisikleti sporu ile 2010 yılında tanıştığını söyleyen Diler, Erdek Kapıdağ Yarımadası’na gelin birlikte pedal çevirelim çağrısı yapıyor.

İlk etapta tek başına başladığı Dağ Bisikleti sporunu, ardından arkadaş çevresinden katılımların başlamasıyla sporcu sayısının artmaya başladığını belirten Ahmet Diler, Kapıdağ Yarımadası’nı bisiklet sporunun yapılabileceği çok özel bir bölge olduğunu dile getirdi.
Kapıdağ Yarımadası’nın Dağ Bisikleti sporunun yapılabileceği en uygun parkur bölgesi olarak tanıtımı kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştiğinde ise bölgemize gelen sporcuların Kapıdağ’dan vazgeçemeyeceklerini öne süren Diler, “Yarımadamız dünyada cazibe merkezi neden olmasın?” dedi.
İlçede Dağ Bisikleti sporuna başlayan ilk sporcular arasında yer aldığını ve bu sporu amatörce sürdürdüğünü ifade eden Ahmet Diler, şu bilgiyi verdi:
“Dağ Bisiklet sporuna 2010 yılında başladım. Bu spor sayesinde Kapıdağ Yarımadası’nda görmediğim yerleri görünce spordan daha bir başka keyif alıyorsunuz. Çevremde bisiklet sporu ile ilgilenen arkadaşlara Dağ Bisikleti sporuna yönelin davetime olumlu cevap alınca, hafta sonlarında turladığımız yarımada da sayımız bir anda 30-40’a kadar yükseldi. Erdek’ten başlayan ve Aşağıyapıcı Mahallesi ile biten 90 kilometre uzunluğundaki Kapıdağ Yarımadası çevre yolunun yanı sıra, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yarımadada olası çıkabilecek yangınlara kısa sürede müdahalede bulunabilmek üzere açılan orman yolları ile mahalleleri birbirine bağlayan şu an araçlar tarafından kullanılmayan eski yolları, dünyanın sayılı dağ bisikleti parkur alanlarından olduğunu söyleye bilirim.”
Dağ Bisikleti sporunda Erdek-Kapıdağ Yarımadası’nı ülkemiz ve dünyada bir numara yapmak istediklerini hedef olarak koyduklarını kaydeden Ahmet Diler, “Sosyal Paylaşım Siteleri aracılığı ile İstanbul-Saysür ve Kaçak Bisiklet Grubu, Bandırma-Banbis grubu, Balıkesir-Balıkesir Gençlik Spor Bisiklet grupları gibi daha birçok gruplarla Kapıdağ Yarımadası’nda buluşup, dağ bisikleti sporunun keyfini yaşıyoruz.” diye konuştu.
Kapıdağ Yarımadası’nın doğa ve bisiklet sporuna uygun olduğunu belirten Diler, en büyük eksikliği tanıtım olarak niteledi.
Bisiklet sporcularının pedal çevirirken en önemli özelliklerinden biri de hiç görmediği yerleri görmek olduğunu belirten Diler, “Profesyonelce yapılabilecek çalışmalarla bölgenin tanınmasıyla birlikte bisiklet tutkunlarının rotalarını bölgemize çevirebileceklerine dikkat çekti.
Diler, devamında şöyle konuştu:
“İstanbul’dan gelen konuklarımız, Bandırma’dan başlayıp Turan ya da Ballıpınar’da konaklama yapıyor. İkinci gün Bandırma’ya dönüş ve oradan İDO feribotu ile İstanbul. Bu grupların haricinde Kapıdağ’ını merak ederek gezmek isteyen bisikletle Türkiye turu yapan gezginlere, İnternet aracılığıyla bizimle irtibata geçenlere burada konaklama ve rehberlik olarak yardım ediyoruz. Tüm bunları hiçbir ücret almadan arkadaşlarla yapıyoruz. Profesyonel tarzda bisikleti olup da tamir edemeyen arkadaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Kapıdağ’da kimi dolaştırdıysak hayran kalıyor. Bildiğimiz tarihi yerleri köyleri, koyları, orman içindeki parkurları şelaleleri görülmesi gereken her yeri gösteriyoruz. Parkurumuzu bir kez gören seneye bir daha geliyor, bazı konuklarımızın aynı yıl içinde 3-4 kez geldiklerini görüyoruz. Dağ bisikleti sporcuları arasında mesleği; işadamı, doktor, mühendis ve önemli şirketlerde üst mevki sahipleri kişiler olmasına rağmen, bunların hiç biri lüks otellerde konaklamak istemiyor. Geliş sebeplerini doğa için burada olduklarını vurguluyor. Gezilerde bizi en çok üzen olayın başında köylerdeki çöplerin yollara dökülmesi. Mangal yapılan yerlerde içki şişelerinin çöplerin bırakılmasıdır. Bisikletle gelen gruplardaki herkes bu manzaralar karşısında şok oluyor böyle bir doğa güzelliğini nasıl mahvediyorsunuz diye isyan ediyor. Kapıdağ’da bu tarz konuklarımız için de tesislerin kurulması düşünülmeli. Burada turizm denilince sahil ve gece hayatı akla geliyor. Erdek’te dağ bisikleti sporunu yapan bizler, herkesi bisiklet sporuna yöneltmeye çalışıyoruz. Günümüz de hem trafik hem çevre kirliliği hem de sağlık açısından kullanılacak en mükemmel araç bisiklettir. 4-5 senede çevrede tanıdığım bir çok kişiye bisiklet aldırıp dağ bisikleti sporuna başlattım. Bugüne kadar hiçbir kurum ve kuruluştan destek görmedik. Destek bir yana biz bisikletle dağa çıkıp geziyoruz diye bize deli diyenler bile oldu. Halbuki Kağıdağ’da bir çok avcı av sporu için sırtlarında tüfek domuz peşinde koşuyor. Onlara neden kimse siz deli misiniz demiyor? Gençlerimiz bütün gün çay bahçelerinde kahvehanelerde oturuyor. Bisiklet dediğinizde tuhaf gözlerle bakıyor ve yapılacak iş değil kim uğraşır onunla gibi cevaplar alıyoruz. Az da olsa bazı kişiler, ben de gelmek istiyorum sizi görüyor özeniyoruz ama yapabilir miyim diyor? Çevreden çekiniyorum diyenlerin sayısı da çok. Bisikleti hiç bilmeyen biri dahi 2-3 ay içinde kendini geliştirip bizimle dağa çıkabilir, bir seneye kalmaz Kapıdağ turu yapabilecek düzeye çıkar, yeter ki istesin. Facebook da Erdek Bisiklet olarak grubumuz ve sayfamız var isteyenler oradan bize ulaşabilir akıllarına takılan soruları sorabilirler. Ben ve arkadaşlarım bisiklet sporu yapmak isteyen herkese elimizden geldiğince yardım etmeye hazırız.” Haber : Kemal Şekerci



  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli